Bossche bollen

websitenaam

Bossche bollen komen uit ’s-Hertogenbosch, een Bossche bol word bereid met soezenbeslag, daarna word de Bossche bol gevuld met slagroom en daarna geglazuurd met gesmolten chocolade. Een Bossche bol heeft een diameter van ongeveer 12 centimeter, doordat ze deze grootte hebben vallen ze onder de grote gebakjes. Er is ook een versie met een dubbele doorsnede, deze noemen ze de “reuzenbol”. De Bossche bol is begonnen is ’s-Hertogenbosch vandaar dat de bol ook de naam Bossche bol heeft gekregen en word in de stad zelf de “sjekladebol” genoemd.

Vorm

Bossche bollen lijken heel erg op de Moorkoppen, die meestal niet met echte chocolade zijn geglazuurd. Op de bovenkant van de moorkoppen word er altijd een toef slagroom toegevoegd. Bij de Bossche bollen word er geen slagroom op de bovenkant toegevoegd, onder meer vanwege de gebruikelijke verpakking van een half dozijn in een kartonnen doos.

geschiedenis

Banketbakker Lambermont verkocht de voorganger van de huidige Bossche bol al voor de twintigste eeuw in ’s-Hertogenbosch. Lambermont had zijn pand gevestigd op de toenmalige Vischestraat op nummer 61. De Bossche bol van Lambermont leek erg veel op een Moorkop en was ook gevuld met banketbakkersroom. Toen Henri van der Zijde uit Den Haag vestigde zich in 1920 als Haagsche banketbakkerij, lunchroom en snelbuffet in dezelfde Vischestraat op nummer 25. Henri van der Zijde bedacht een variant, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade. De Bossche bol van Henri van der Zijde wordt als de huidige Bossche bol gezien. Lambermont is in de loop van dezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocolade bol gaan verkopen.

Handelsmerk

Jan de Groot is met zijn banketbakkerij één van de bekendste producent van de Bossche Bollen. De bakkerij die in 1936 werd opgericht en pas later is begonnen met het maken van chocoladen bollen en ander banket volgens zijn eigen recept te verkopen. Het recept is tot rond het jaar 2000 in de familie gebleven en is daarna als “Bossche bol van Jan de Groot” en word beschermt als handelsmerk. De naam “Bossche bol” en “Bossche bollen” is overigens niet beschermd, alleen in combinatie met de naam “Jan de Groot”.

Advertenties

Adverteerders